Aktuális / Katonai hagyományőrző megmozdulások az ostromhétvégén

Katonai hagyományőrző megmozdulások az ostromhétvégénKatonai hagyományőrző megmozdulások az ostromhétvégén

A XII. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapokon a korábbi évekhez képest jóval több katonai hagyományőrző csapat vesz részt, ebből adódóan idén szép számmal tekinthetnek meg katonai hagyományőrző műsorokat, megmozdulásokat. Ez is lenne a rendezvény fő célja, hiszen a Kőszegi Ostromnapok lényegében egy hagyományőrző fesztivál.

Ezen cikkben összefoglaltuk, hogy mikor és hol láthatnak ilyeneket az érdeklődők.

 

 

Augusztus 03. péntek

Délutántól: Katonai táborok építése /Jurisics-vár, Diáksétány, Várpark/

Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület (Szigetvár); Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium (Csobánc); Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület (Pécel); Batthyányi Lovas Bandérium (Körmend); Nádasdy Ferenc Bandérium (Sárvár); Pálffy Bandérium (Tata); Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége (Kapuvár); Bajvívó Magyarok

17.15 Az ostromállapot kihirdetése /Fő tér/

A városi tanácstagok összegyűlnek, s kihirdetik az ostromállapotot a megjelent polgárság, valamint katonák előtt, majd ismertetik az Ostromtanács döntéseit.

 

 

Augusztus 04. szombat

Egész nap: Látogatás a katonai táborokban /Jurisics-vár, Diáksétány, Várpark/

9.00 Éjszakai patronok ellövése /Hősök tornya/

Hagyományőrző katonai csapatok tűzfegyvereinek rövid „bemutatása”.

9.30 Szulejmán és a török sereg szemléje a városban /Belváros/

A török szultán, I. Nagy Szulejmán és harcias kísérete végigvonul Kőszeg belvárosában, hogy félelmet keltsen a lakosságban az esti ostrom előtt. Majd foglyokat ejtve elvonul a török táborba /Várpark/

 

 

10.30 Várvédő mustra /Jurisics vár és Jurisics tér/

Kőszeg városának keresztény védői a Jurisics vártól átvonulnak a Jurisics térre, hogy megszámlálják erőiket, s a város elöljáróinak jelentést tegyenek a harckészültségről.

11.00 A Szigeti Oroszlánok török fegyver és viselet bemutatója /Fő tér/

A szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület török hagyományőrzői (élükön Nagy Szulejmánnal) a XVI. századi Oszmán Birodalomba varázsolják a nézőket.

11.30 Gyulaffy Bandérium viselet és fegyverbemutatója /Jurisics tér/

A csobánci Gyulaffy Bandérium (a korábbi évekhez hasonlóan idén is) bemutatja az érdeklődő közönségnek, hogy milyen is volt a végvári élet: viselet és fegyverzet, szokás és harcmodor. Egyszóval mindent, mivel alátámasztják Tinódi énekét: „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Kedvcsináló videó IDE kattintva érhető el.

12.00 Vásárütés /Fő tér, Jurisics tér/

A magyar és török csapatok első véres összecsapása az ostromhétvégén, mely a Fő tér és a Jurisics tér között zajlik.

 

 

14.30-16.10 A Nyugati Végek Vitézei Díszőrség váltása /Hősök kapuja/

Nyugat-Magyarország katonai hagyományőrző csapatai 20 percenként látványos díszőrségváltással teszik még hangulatosabbá a Jurisics tér Hősök tornya alatti részét.

15.00 Batthyány Bandérium lovas bemutatója /Várárok/

A körmendi Batthyány Bandérium a XVI-XVII. századba repít minket látványos lovas harci bemutatójával, melyben az érdeklődők szakszerű kalauzolásban is részesülnek. Kedvcsináló videó IDE kattintva érhető el.

17.00 Ostromfelvonulás /Fekete kerttől a Fő téri színpadig/

Az esti ostromot közvetlenül megelőzően felvonulnak Kőszeg belvárosában a hagyományőrző végvári vitézek mellett a kőszegi képviselők és hivatalnokok, civil szervezetek, egyesületek, nemzetiségi önkormányzatok, táncegyüttesek, zenekarok és a sort még sorolhatnánk. A felvonulás végállomásánál, a Fő téren számíthatunk az oszmán török csapatok megjelenésére is.

 

 

19.00 Várostrom /Várfal, Diáksétány/

1532. augusztusa: a török több héten keresztül ostromolja Kőszeg városának falait, sikertelenül. Ezt a hősies küzdelmet idézik meg a katonai hagyományőrzők és a kőszegi civilek. Az idei esztendőben mind a szereplők-résztvevők, mind a koreográfia-dramaturgia tekintetében jelentős változások történtek, így annak is érdemes lesz megtekinteni, aki a korábbi években már látta az ostromjátékot.

 

 

Augusztus 05. vasárnap

Délután 14.00-ig: Látogatás a katonai táborokban /Jurisics-vár, Diáksétány, Várpark/

9.00 Éjszakai patronok ellövése /Jurisics tér/

Hagyományőrző katonai csapatok tűzfegyvereinek rövid „bemutatása”.

9:30: A Szigeti Oroszlánok török fegyver és viselet bemutatója /Fő tér/

A szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület török hagyományőrzői (élükön Nagy Szulejmánnal) a XVI. századi Oszmán Birodalomba varázsolják a nézőket.

10.00 Lovas huszár bemutató /Várárok/

A Körmendi Batthyány Huszárok lovas bemutatója

11.00 Gyulaffy László Bandérium katonai fegyver és viselet bemutatója /Jurisics tér/

A csobánci Gyulaffy Bandérium (a korábbi évekhez hasonlóan idén is) bemutatja az érdeklődő közönségnek, hogy milyen is volt a végvári élet: viselet és fegyverzet, szokás és harcmodor. Egyszóval mindent, mivel alátámasztják Tinódi énekét: „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”

11.00 ESŐNAP - Szombati rossz idő esetén Várostrom /Várfal, Diáksétány/

12.00-13.40 A Nyugati Végek Vitézei Díszőrség váltása /Hősök kapuja/

Nyugat-Magyarország katonai hagyományőrző csapatai 20 percenként látványos díszőrségváltással teszik még hangulatosabbá a Jurisics tér Hősök tornya alatti részét.

13.15 Tüzérségi bemutató /Fő tér/

Az idei esztendőben a korábbi évekhez képest jóval több katonai hagyományőrző csapat érkezik a Kőszegi Ostromnapokra. Ezen csapatok tüzérségi alakulatainak látványos – és várhatóan nem túl halk – bemutatóját tekinthetik meg a Fő téren.

 

 

14.00 Hagyományőrző csapatok koszorúzása és búcsúja /Várudvar, Jurisics szobor/

Idén új hagyományt indítunk el. A katonai hagyományőrző programok zárásaként a jelen lévő hagyományőrző csapatok megkoszorúzzák Jurisics Miklós várkapitány szobrát az elő-várban, majd búcsút vesznek Kőszeg városától és egymástól. Ezt kővetően kezdődik a hagyományőrző katonai táborok bontása.

 


« Vissza az előző oldalra!

Kőszegi Ostromnapok Egyesület - Magyar