Aktuális / Városvédő identitás pályázat - TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00037

Városvédő identitás pályázat - TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00037



Városvédő identitás pályázat - TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00037

Kedvezményezett neve: Kőszegi Ostromnapok Egyesület
Projekt címe: „Városvédő identitás”
Projekt azonosítószám: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00037

 

Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016. május 9-én kiadott TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívása alapján a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, 2018.12.14. -én támogatási kérelmet nyújtott be.
A Támogató a „Városvédő identitás” című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00037 azonosító számú támogatási kérelmet elbírálta, és támogatásra alkalmasnak minősítette. A Projekt megvalósítás kezdetétől a projekt fizikai befejezéséig terjedő időszakra megállapított, le nem vonható ÁFA-val számított maximális elszámolható összköltsége 3 800 000 Ft, azaz hárommilliónyolcszázezer forint.

Támogatási intenzitás/ támogatás mértéke: 100%

Projekt befejezése: 2019. november 11.

A Kőszegi Ostromnapok Egyesület "Városvédő identitás" című pályázata keretében 5 rendezvény került megrendezésre 2019-ben az alábbiak szerint:

 

Felnyergeltek a huszárok - Huszárok, lovas vitézek március idusán (2019. 03. 16.):

- Beharangozó

- Fotógaléria

- Beszámoló: Egyesületünk huszár rendezvényével méltó módon emlékezett meg márciusi nemzeti ünnepünkről. A rendezvény Bersek József (a kőszegi kötődésű huszár ezredes) emlékkövének megkoszorúzásával kezdődött, majd a Jurisics várban folytatódott egy rajzverseny kiállításmegnyitójával. A katonai hagyományőrző programokat a 11-es Huszár Egyesület, valamint a Batthyány Lovas Bandérium szolgáltatta. Zenés és táncos produkciók is színesítették a kulturális programokat: muzsikáltak a Kőszegi Tornyosok, valamint a Herpenyő zenekar; ezen kívül a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes („Szép a magyar regruta”) tanított vasi verbunk táncokat. Állandó programelemek voltak: huszárkvíz; íjászat, gyakorlószablyázás, kézműveskedés, lovaglás.

 

Hősök napja Kőszegen (2019. 05. 26.):

- Beharangozó

- Fotógaléria

- Beszámoló: Május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe. Kőszegen nem csak az első világháborús hősökről, de az 1532-es ostrom hős várvédőiről is megemlékeztünk. A rendezvény ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a Hősök tornya kapujában, majd hagyományőrző fegyverzet és viseletbemutatókkal folytatódott. A Kőszegi Darabontok az 1532-es időszakot mutatták be, a 11-es Huszár Egyesület tagjai pedig az első világháború katonai hagyományait, emlékezetét elevenítette fel. A Kőszegi Tornyosok a Hősök tornya teraszán muzsikáltak, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes pedig külön erre az alkalomra készített koreográfiáját mutatta be. 

 

Harangszótól harangszóig - a nándorfehérvári és kőszegi diadal (2019. 07. 19.):

- Beharangozó

- Fotógaléria

- Beszámoló: A nándorfehérvári és kőszegi diadalról közösen is megemlékeztünk a Jurisics várban, hiszen ez a két olyan ostrom, diadal, melynek emlékét – a világon egyedülálló módon – harangzúgás őrzi (délben és 11 órakor). A Hunyadiak korát a szombathelyi Fekete Sereg katonai bemutatóval, a kőszegi BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes pedig reneszánsz táncokkal idézte meg. A Kőszegi Darabontok és Ibrahim Martalócai pedig Jurisics Miklós és a várvédők korszakát mutatták be. Szintén ezt az időszakot elevenítette fel Tóthárpád Ferenc zenés műsora, mely a gyerekeknek szóló interaktív program volt. 

 

A reneszánsz Kőszeg (2019. 08. 04.):

- Beharangozó

- Fotógaléria

- BeszámolóKőszeg gyönyörű belvárosában, a sok reneszánsz és barokk elemet őrző Jurisics téren a reneszánsz kort idéztük meg. Ebben olyan kiváló zenekar és táncegyüttes volt segítségünkre, mint a Tabulatúra Régizene Együttes és a Mare Temporis Táncegyüttes. Ők a délután folyamán reneszánsz viselet- és hangszerbemutatót, valamint hangszersimogatót, este pedig régizenei koncertet és reneszánsz táncházat tartottak. A délutáni programokat színesítették még a szombathelyi Fekete Sereg Mátyás kori viselet és fegyverzet bemutatóval, a kőszegi BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, valamint az óriási közönségsikert arató Gólyalábasok.

 

Szent Márton nyomában Kőszegen (2019. 11. 09.):

- Beharangozó

- Fotógaléria

- BeszámolóA hagyomány szerint az 1532-es török ostrom utolsó napjaiban Szent Márton közbenjárásának köszönhetően menekült meg a város. Ennek az emlékére a Kőszegi Ostromnapok Egyesület emlékkövet és lábnyomot helyezett el a jelenés helyszínén, majd a Jurisics várban 16. századi katonai hagyományőrző találkozóval és bemutatókkal vártuk az érdeklődőket. A programot a méltán híres erdélyi népzenei együttes, a Magyarpalatkai Banda koncertje és táncháza zárta.



Csatolt fájl(ok):



« Vissza az előző oldalra!

Kőszegi Ostromnapok Egyesület - Magyar