Aktuális / Szent Sebestyén Számszeríjász Társulat bemutatója

Szent Sebestyén Számszeríjász Társulat bemutatójaSzent Sebestyén Számszeríjász Társulat bemutatója

Idén először látogat el a Kőszegi Ostromnapokra Mátyás király gyalogsága, azaz a Szent Sebestyén Számszeríjász Társulat, hogy korhű fegyvereikkel, ruházatukkal megidézzék nekünk Hunyadi Mátyás korának (és a későbbi évtizedeknek) az egyik legfontosabb fegyvernemét.

Bemutatójuk augusztus 5-én (vasárnap) 16:00-tól lesz a Diáksétányon.

Képtalálat a következőre: „szent sebestyén számszeríjász társaság”

"A Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság 1996-ban alakult.

Célunk a középkor legendás és rettegett fegyverének a számszeríjnak a bemutatása. Hiteles képet kívánunk nyújtani erről a sajátos fegyvernemről melyet századokon keresztül a feledés homálya borított. Társaságunk a középkori Szt Sebestyén lövésztársaságok mintájára alakult, melyek a mai lövészklubok őseinek tekinthetők.

A középkor csúcsán a számszeríjas gyalogos hatékony ellenpontot jelentett az ütközetekben, a nehézpáncélos lovagokkal szemben. Pontosságuk és hatékonyságuk még az e században tömegesen megjelenő tűzfegyvereket is hosszú ideig felülmúlta. Mátyás király híres fekete seregében több ezres számban harcoltak a nehézgyalogság soraiban számszeríjászok. Nagy királyunk is előszeretettel használta e fegyvert és a harcban nagyra becsülte.

Társaságunk a Történelmi bemutatókon és haditorna rendezvényeken számos alkalommal szerepelt hazánkban és külföldön, mint Európában az egyetlen ilyen társaság. Sikeresen szakítottunk azzal a haditornász hagyománnyal, ahol az egyéni fegyverforgatási ügyesség bemutatása a cél. A fő hangsúly a minél hitelesebb történelmi megjelenítésen van.

Ennek érdekében régi kézműves mesterek hagyományait követve készítettem el a Társaság ruházatát, és fegyverzetét. Középkori fegyverzet és felszerelés mellett foglalkozom még honfoglalás kori szablyák és íjak készítésével is."

(Ruthardt Sándor, csapatkapitány)

 

Képtalálat a következőre: „szent sebestyén számszeríjász társaság”

 


« Vissza az előző oldalra!

Kőszegi Ostromnapok Egyesület - Magyar