Aktuális / Szent Márton napi megemlékezés

Szent Márton napi megemlékezésSzent Márton napi megemlékezés
2021. NOVEMBER 11. (csütörtök) 16:30 – HUNYADI PARK, SZENT MÁRTON EMLÉKKŐ
2019. november 9-én a Hunyadi parkban avatta fel a Kőszegi Ostromnapok Egyesület azt a Szent Márton emlékkövet és lábnyomot, mely a Szent Márton út (Via Sancti Martini) részeként Kőszeg 1532-es török ostrom Szent Márton jelenésének állít emléket.
Idén november 11-én fáklyás felvonulással és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk a katonaszent és a kőszegi hősök tiszteletére.
A legenda szerint az 1532-es török ostrom során a várvédőket hősies elszántságuk mellett a lován megjelenő Szent Márton is segítette.
„Azt mondják, úgy látszott, hogy egy hatalmas termetű és tekintélyes külsejű lovas fénylő fegyverekkel kirontott a várból, és a küszködő városbeliek segítségére sok katonát hozott magával. Ez a törökben oly szokatlan félelmet és rettegést támasztott, hogy fejvesztett futással vonultak vissza a falaktól. Öt a városbeliek közül is sokan hasonlóképpen látták, s úgy magyarázták, hogy védőszentjük, Szent Márton jelent meg a kellő pillanatban, hogy az ostromlottaknak segítséget vigyen, és az övéi bátorságát visszaadja.” (Istvánffy Miklós)
 
 

« Vissza az előző oldalra!

Kőszegi Ostromnapok Egyesület - Magyar